Renate Koster

Goedendag,

Mijn naam is Renate Koster. Mijn zoon Ivar Kleuver zit sinds het zwemseizoen van 2016/2017 op wedstrijdzwemmen.

In juni 2019 zat ik met Frits gezellig te kletsen en kregen wij het over yoga. Ik volgde lessen bij de yogaschool en online. Af en toe deed Ivar samen met mij mee. Frits vroeg aan mij of ik geen yoga aan de zwemmers wilde geven? Eigenlijk was ik meteen enthousiast en ging opzoek naar de juiste opleiding.
Toen dacht ik, ik volg een aantal maanden een opleiding en dan ben ik er. Nu denk ik daar totaal anders over, voorlopig ben ik niet uitgeleerd.

Ik heb zelf op hoog niveau aan atletiek gedaan. Wat ik toen niet deed, was naar mijn lichaam luisteren. Ik heb het gepresteerd om met hechtingen in mijn enkel op het NK te verschijnen. Wat ik de zwemmers juist wil meegeven, is luisteren naar je lichaam, maar ze uiteraard ook uitdagen.

 

De training

Elke week is er weer een leuke nieuwe les, de ene week is dat HIT yoga. HIT staat voor high intensity interval. Bij HIT yoga wissel je intensieve oefeningen af met minder intensieve oefeningen. De andere week is dat Vinyassa flow yoga. Vinyassa is uitdagend voor het lichaam en het zorgt ervoor dat je conditie verbetert, het lichaam versterkt en soepeler laat worden. Bijna in elke les is er wel een ademhalingsoefening of een visualisatie.

 

Yin en Yang

Enkele weken geleden heb ik mijn eerste diploma voor de Yin behaald. Bij Yin yoga blijf je langer in de houdingen; een aantal minuten. Je zoekt de juiste stretch op en laat de zwaartekracht zijn werk doen. Dan blijf je je lichaam observeren; mindful zonder oordeel. Tijdens Yin yoga ligt de focus op het stimuleren van weefsels die dieper in het lichaam liggen, zoals bindweefsel, pezen, ligamenten en gewrichten.
Bij Yang blijf je een aantal ademhalingen in één houding; spieren worden krachtiger en soepeler.

De Yin is een goede combinatie met Yang sporten zoals zwemmen, Vinyasa, hardlopen etc. Yin en Yang zijn complementair, door beide te beoefenen hou je je lichaam en geest in balans.

Voorlopig blijf ik nog doorleren en wil ik de zwemmers al het mooie van yoga meegeven.

 

Namasté