Goud voor Luca Denkers (11) bij NK zwemmen minioren

ma 1 jul, 09:22 Sport


ALMERE – De jonge zwemmer Luca Denkers (11) van ZV New Wave Almere maakt grote stappen vooruit. Na in februari net naast de medailles te grijpen tijdens de Jaargangwedstrijden korte baan, stond hij afgelopen zondag tijdens Jaargangfinale lange baan in Dordrecht drie keer op het podium. Hij won één keer goud en twee keer zilver.

Tijdens de Jaargangfinale (de Nederlandse kampioenschappen voor minioren) waren er zeven mogelijke nummers waarop Luca kon starten. Hij had zich met zijn persoonlijke records voor alle nummers geplaatst, maar je mag je maximaal voor vier afstanden inschrijven. Luca koos hierbij voor de 200 wisselslag, 200 vrije slag, 400 vrije slag en 100 vrije slag.

Eerste keer

Het was voor Luca de eerste keer dat hij de 200 meter wisselslag en de 400 meter vrije slag op lange baan zou zwemmen, maar op beiden afstanden wist hij het podium te bereiken en als tweede te eindigen. De 200 meter vrije slag had Luca slechts één keer eerder op lange baan gezwommen, maar daarbij wist hij het goud binnen te slepen met een ruime voorsprong op de nummer 2. Tijdens zijn laatste afstand, de 100 vrije slag, begon Luca wat moeier te worden en eindigde hij uiteindelijk met een lange-baan-PR (persoonlijk record) op een mooie zesde plaats.

Hogere snelheid

“Sinds januari heeft Luca één keer per week meegetraind met de ouderen en is er meer aandacht besteed aan onder andere aan aerobe trainingen en techniektraining op hogere snelheid. We zijn ontzettend blij dat deze aanpassingen aan lijken te slaan”, vertelt coach Jhorna Colijn. Ook Luca is erg tevreden over zijn progressie, maar denkt ook al aan zijn volgende doel: meedoen met de Nederlandse Junioren Kampioenschappen (NJK) in december: “Voor de NJK moet je goed zijn op alle afstanden. Dus ook al gaat het nu heel goed, ik moet nog steeds hard blijven trainen”, aldus Luca.