Zwemster Britt Colijn presteert uitstekend

ALMERE – De Almeerse zwemster Britt Colijn behaalt de laatste twee jaren aansprekende resultaten op de 100 en 200 meter vlinderslag en wil langzaam maar zeker de top bereiken. Het 15-jarige talent van zwemvereniging New Wave zwemt al meer dan tien jaar en kreeg al snel van de instructeurs te horen dat ze talent had. 

Door Henk Mathlener

Britt: “Ik vond het meteen al erg leuk en had weinig behoefte aan een andere sport. Na het behalen van mijn zwemdiploma’s ben ik op mijn zesde meteen doorgegaan naar het wedstrijdzwemmen. Ik begon met twee keer per week en nu ben ik bijna elke dag in het zwembad te vinden bij mijn zwemvereniging New Wave Almere.”
De carrière van Britt verloopt goed met verschillende, persoonlijke successen, zowel regionaal als internationaal. De absolute hoogtepunten zijn de gouden medaille bij de Nederlandse Junioren Kampioenschappen in 2021 op de 200 meter vlinderslag in het 25-meter bad. Bij het NJK van 2022 werd bij de langebaanwedstrijden in het bekende Pieter van den Hoogeband Zwemstadion de zilveren plak gepakt op de 220 meter vlinder.

Tegenslagen

Natuurlijk kende Britt ook tegenslagen, vooral in Corona-tijd. Door de (gedeeltelijke) sluitingen van de zwembaden was het moeilijk om voldoende trainingsuren te maken en kreeg ze, in aanloop naar een grote wedstrijd, last van blessures aan de schouder. “De aanloop naar een grote wedstrijd verloopt bij mij niet altijd soepel. Ik heb al twee keer blessures aan mijn schouder gehad. En bij overbelasting kan je natuurlijk niet het vaste trainingsschema volgen. Gelukkig hebben mijn personal trainer Rayen van Simson Gym en fysiotherapeut Jarmo van Nimwegen er voor gezorgd dat ik toch aan de start kon verschijnen. En ondanks die slechte voorbereiding wist ik toch een medaille binnen te halen. Ik hoop dus dat ik met een goede voorbereiding nog meer kan bereiken“, zegt Britt die zich de komende tijd verder wil ontwikkelen en kijken welke afstanden favoriet zijn, want eigenlijk kan ze op de meeste afstanden prima uit de voeten. Vlinderslag, wisselslag, rugslag en borstcrawl gaan haar goed af. 

Vooruit

De schoolslag gaat met sprongen vooruit, de sprintjes steeds sneller en ook de wisselslag op lange afstanden wil Britt blijven doen. Daarom wordt er maar liefst veertien uur per week getraind, waarvan elf uur zwemmen en drie uur landtraining. De landtraining bestaat uit één uur oefeningen van de fysio gericht op preventie van blessures, één uur trainen met de personal coach Rayen Simson en één uur trainen met haar eigen zwemtrainer Frits Brama naast het bad, bijvoorbeeld planken en squats. Hierbij is alles gericht op het sterker worden en het vergroten van de conditie- en uithoudingsvermogen. “Dat  is natuurlijk best pittig, want ik zit in de 4e klas van het VWO en ook daar wil ik het goed doen. Ik mag soms toetsen verplaatsen, krijg extra tijd voor huiswerk en hoef geen gymnastiek te doen. Gelukkig zijn alle cijfers nog boven de 8.”

Podium

Dit alles moet er toe leiden dat Britt in de komende tijd vaker op het podium staat en wie weet waar het ooit eindigt. Voorlopig maakt Britt zich daar nog geen zorgen om en gaat ze samen met haar topcoach Frits Brama gewoon verder. “Ik ben superblij met alle tijd en aandacht die Frits in mijn begeleiding steekt en zelf wil ik er ook alles aan doen. Maar ik ga niet stressen en roepen van ik haal dit of dat. Ik doe het gewoon stapje voor stapje en zie wel wat op mijn pad komt,” aldus de relaxte maar toch ook zeker gedreven Britt Colijn.