Zwemmen en yoga

goed voor de spieren en de ademhaling

Vanaf januari 2020 start Renate Koster met het geven van yoga bij de zv New Wave Almere. Zij volgt de YIN/Yang teacher training (RYT -200) bij de Aalo.

Waarom yoga en zwemmen?

Yoga is veel meer dan een beetje ‘stretchen’ en het heeft veel meer voordelen dan mentale ontspanning. Yoga biedt vele ongeziene voordelen. Denk aan het verbeteren van de flexibiliteit, mobiliteit, het verbeteren van de algehele kracht, het begrijpen van je lichaam en het leren coördineren van je ademhaling met je lichaamsbewegingen.

Door de herhalende bewegingen van zwemmen worden spieren strakker en verliezen ze lengte. Door yoga worden je spier(groepen) direct en indirect aangesproken. De lengte van je spieren neemt toe, met behoud van stabiliteit in het gewricht. Dit geeft je meer mobiliteit en een verbeterde lichaamshouding.

De yogahoudingen en het vasthouden van de houdingen zorgen voor een krachttoename. Je traint je rompstabiliteit, arm- en been spieren. Door het langer vasthouden van de houdingen wordt je spieruithoudingsvermogen getraind 

Yoga zorgt voor een groter lichaamsbewustzijn. Een sterkere connectie tussen brein en spieren zorgt voor snellere toepassing van technische verbeteringen. Ook ben je beter in staat om te luisteren hoe je lichaam voelt.

De verschillen tussen zwemmen en yoga

Bij zwemmen draait het vooral om fysieke inspanning en de training van spieren. Yoga kan ook zeker fysiek inspannend zijn, maar op een rustiger tempo, waarbij de houdingen langer aangehouden worden en met als bijkomend doel mentale ontspanning. Bij sporten focus je op het aangespannen houden van je spieren, terwijl je in yoga leert zoveel mogelijk te ontspannen op het moment dat je de houding hebt aangenomen.

Sporten draait naast plezier om presteren, resultaat en competitie. Je stelt een doel, werkt daar naartoe en gaat de competitie met anderen aan. Bij yoga is beoefening zelf het doel.

Bij sporten gaat je ademhaling sneller en gaan je hartslag en bloeddruk omhoog. Yoga voer je geconcentreerd uit met aandacht voor je ademhaling en de ademhaling wordt rustiger.

De yoga training is tijdens de landtrainingssessie op donderdag.