Zwemtalent Evy Saarloos timmert aan de weg

“Ik wil beter worden met zwemmen, maar ook tennissen en dansen”

Door henk Mathlener

ALMERE – De nu 10-jarige Evy Saarloos is in de afgelopen tijd een paar keer in het nieuws geweest. Het Almeerse zwemtalent timmert namelijk flink aan de weg en wist onlangs bij de Speedo Jaargangfinales in Leiden maar liefst vijf keer door te dringen tot de finales. Evy plaatste zich elke keer bij de beste 18 finalezwemsters in de Miniorenklasse, in haar leeftijdsklasse van 9 jaar en jonger.


Bij deze Speedo Jaargangwedstrijden zwemmen de kinderen alleen tegen hun leeftijdsgenootjes en voor Evy waren dat dus kinderen uit 2013 en 2014. De trainers en Evy zelf hadden de kansen bij de 50 meter vlinderslag het hoogste ingeschat, omdat ze al twee weken aan de top stond. Op de vlinderslag lukte het niet, maar tot ieders verrassing pakte ze bij de laatste start op de 50 meter vrij wel een bronzen plak. Evy: “Het is natuurlijk super dat je in zoveel finales kan zwemmen. De vlinderslag viel een beetje tegen, maar gelukkig ging de vrije slag erg goed. En dat na twee dagen wedstrijd en bij de laatste race. Ik was dan ook best wel moe, maar pik toch mooi een medaille mee en daar ben ik trots op.”

Zonder angst

Evy kwam al vrij jong in aanraking met de zwemsport, omdat ze als peuter zonder enige angst in het water sprong. Zodra het kon ging ze op zwemles bij De Vrijbuiter en ze was net 6 jaar toen ze haar C-diploma behaalde. Vervolgens stapte ze over naar Van Rhenen waar ze met een vriendinnetje ging zwemmen. Inmiddels zwemt ze bij New Wave Almere en daar gaat de Almeerse als een speer. Maar het is niet de enige sport, want ze doet ook aan tennis en dansen. Vooral dat laatste vindt ze erg fijn om te doen. “Tijdens zomervakantie was ik op de camping een keer aan het voetballen en toen zei een trainer tegen mij dat ik een goede sportster was. Ik sprong er volgens hem boven uit en misschien was voetballen wel iets voor mij. Maar ik tennis al en train bij de KNLTB en wil eigenlijk elke dag wel dansen. En soms is dat wel een beetje veel,” zegt Evy. En nu traint ze al twee keer per week anderhalf uur voor het zwemmen, gevolgd door een half uur landtraining.

Tennis

Daarnaast traint en speelt ze tennis bij ATC Buiten en dan zijn er natuurlijk ook nog wedstrijden in de hal of buiten. Daarbij moet Evy ook nog gewoon naar school en dat is best veel bij elkaar. Evy: “Ik heb gelukkig nog geen huiswerk en het gaat allemaal nog goed.” In de komende tijd blijft Evy alle sporten tegelijk doen. Maar op zwemgebied wil ze in de komende jaren gaan werken aan de 50 meter vrij, vlinderslag, de schoolslag en de start in het algemeen. Ze wil namelijk de komende jaren nog beter worden om haar tegenstanders in de toekomst te verslaan. “ Dus dan moet bijvoorbeeld de start beter en de snelheid omhoog om net zo goed te worden als Britt Colijn, die al meerdere keren kampioen is geworden. Daar ga ik erg mijn best voor doen. Maar ik wil ook nog tijd hebben om spelletjes te doen en lekker buiten te spelen.